24 декември 2011 г.


В настъпващите рождественски празници нека мислено прекрачим вътрешните си храмове, да  влезем,  за да намерим  допирни точки с вечността, семейството, неизвестното. Да осмислим  нашия живот и отношението ни към заобикалящите – отговорите са във всеки един от нас. Аз имам своята вяра и надежда в Христос, но колко Го познавам, доколко правилно осмислям и прилагам думите Му- лицемерно или правдиво??
 На богослуженията по повод празника многократно се четът евангелските повествования за случилото във Витлеем. Чрез раждането на Спасителя се осъществява Божият план, но това не става по механичен, насилствен начин, не става в богат и луксозен дом, няма помпозност и евтин блясък. Благовести се на овчари, получават откровение мъдреци от изток. В многократното повторение през годините на този спомен се разкрива и нашето боготърсене, преживяване на богооткровенната истина и нейното увековечаване, чрез предаването и на тези, които идват след нас - децата, в които искаме да посеем семената на вярата и доброто.
                Стана традиция за обитателите на Драгалевския манастир излагане на сценката на Рождество Христово, осъществена преди три години от художничката на централния куклен театър – Ива Хаджиева. Новото е ненатрапчивото озвучаване с аудио-записа на фирма „Лития” –от диска ”Приказки от Библията” с участието на актьорите Асен Кисимов, Антони Генов, Цв.Нешкова, Ива Апостолова, П.Евангелатов и др.
                Приятно посрещане на рождественските празници, благословена семейна вечер и весели почивни дни!